oppskrift | bløff bourguignon

Tradisjonelt har boeuf bourguignon oksekjøtt i seg. Det dropper selvsagt jeg, og lager en bløff bourguignon istedet. Pardonnez la blague.


Ingredienslista her er kjempelang, men frykt ei! Denne retten lager seg nesten helt selv, så du trenger ikke være mesterkokk for å få det til. Hvis du ikke finner veganske "biff"strimler, kan du bare bruke enda mer sopp.
Dette er en gryte som kan lages på forhånd, og så bare stå og småkoke til den serveres. Eventuelt varmes opp igjen, hvis du vil lage den ekstra god tid i forveien. Sist jeg lagde dette lot jeg den stå og småkoke på medium/lav varme i omtrent halvannen time, slik at sausen tyknet ordentlig. Det skal være en gryte, ikke en suppe.

Ikke vær redd for å spise dette i hverdagen heller. Dette er skikkelig fransk husmannskost, og er særlig perfekt nå når det er kaldt ute.

Dette er nok mat til fire sultne personer, men med nok poteter ved siden av kan den rekke til seks stykker.



Ingredienser:
  • 2 ss vegansk smør til steking, jeg har brukt Berit Nordstrands rapskokos
  • 3 gule løk, grovhakket
  • 2 gulrøtter, ekstra grovhakket
  • 200 gram sjampinjong, i biter
  • 350 gram veganske biffstrimler, disse skal finnes i de fleste gode matbutikker
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 4 dl rødvin*, gjerne fransk hvis du føler deg ekstra fancy
  • 2 dl vann
  • 250 ml vegansk matfløte, jeg brukte Oatly sin
  • Jevning (1 ss hvetemel pisket ut i 1 dl vann)
  • Sukkerkulør
  • 1 ts tomatpuré
  • 2 ss kantarellfond, (kan sløyfes, men da må du ha en ekstra buljongterning)
  • 1 ss soyasaus
  • 1/2 ts liquid smoke
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 2 ss tørket timian
  • 2 ss tørket rosmarin
  • 2 ss tørket persille
  • 2 laurbærblader
  • Salt og pepper
Slik gjør du:
  1. Start med å kutte opp alle grønnsakene. Det kan gjerne være ganske store biter oppi denne gryta, men ikke større enn tommelen din.
  2. Varm en stor gryte på medium sterk varme. Ha i smøret og løken, og la det surre til løken er blank.
  3. Ha i gulrøttene, "biff"strimlene, soppen, hvitløken og timian. Stek i omtrent 5 minutter.
  4. Tilsett soyasaus, fond, liquid smoke og tomatpuré. Rør godt og pass på at alt er godt dekket.
  5. Hell i rødvinen, vann, fløte og jevning. Nå kan du begynne å ha i sukkerkulør også, helt til du har ønsket farge. Jo dypere brunfarge jo bedre synes jeg, men pass på at retten ikke blir helt sort heller.
  6. Kok opp, og ha i resten av krydderet og buljongen.
  7. Skru ned varmen bittelitt, og la koke i minst 30 minutter. Rør av og til.
  8. Smak til med krydder - kanskje er det noe du ønsker deg mer av.
  9. Husk å fjerne laurbærbladene før du serverer! Med mindre du vil ha en sånn "mandel i grøten" type konkurranse, da.
Server med masse poteter! Potetmos gjør seg helt utmerket til denne gryta.
Vinen du ikke bruker i maten kan du drikke ved siden av! Tenk det!

____
*Hvis du ønsker en hverdagsversjon av denne, kan rødvinen byttes ut med hakkede tomater.

Kommentarer

Populære innlegg