19. desember | rumpefri skinke og andre historier fra frossendisken

Endelig er det juleferie, og juleferie betyr masse god mat.

Den siste eksamen gikk egentlig veldig greit, men den nest siste gikk ikke like bra tror jeg. Heldigvis har jeg ikke så mye skolearbeid å bekymre meg for på et par uker nå, for nå har jeg faktisk juleferie!
Jeg tok flyet ned til Oslo på fredag ettermiddag, var hos foreldrene mine rundt kl 22 på kveldstid, og lørdag morgen dro vi til Strømstad for å handle "litt". Det går som regel i veganske matvarer når vi er på harryhandel, for det er det letteste når de tre andre i familien spiser kjøtt. Jeg vil jo gjerne spise samme tilbehør som dem, så det føles ut som vi har det samme måltidet, så da går det en del kjøtterstatninger. Det er veldig greit for meg, for jeg bruker ikke så mye av det til hverdags, så man kan jo nesten si at det er et ekstra lag med luksus nå i ferien.

Sverige ligger milevis foran Norge når det gjelder vegetarmat, så mange av tingene vi kjøpte med har jeg aldri smakt før. Her ser du kanskje halvparten av alt det veganske som ligger i fryseren.



Kokossjokolademelken var jeg veldig spent på. Jeg liker Alpro sin soyasjokolademelk veldig godt, så denne måtte bare prøves. Den ble litt mye når man drakk den kald, men varmet opp var den helt nydelig.



Skinke, men uten rumpe, skal være med til Oslo som det veganske alternativet i familieselskap førstedag. Den ene tanten min er alltid veldig fascinert av at jeg bruker kjøtterstatninger.
"Du er jo rar da, Vildemor. Kjøtt spiser du ikke, men du vil ha lik mat som oss likevel", sier hun og rister lett på hodet. Grunnen til det, forteller jeg henne, er at det føles litt isolerende å skulle spise noe helt annet enn de andre i selskapet. På førjulsmiddag med familien i fjor, var det vel, fikk de servert ribbe og slike ting, og jeg fikk risotto. Misforstå meg rett, risotto er veldig godt, men man føler seg jo ikke helt som en del av gjengen. Så da blir det medbrakt rumpefri skinke på meg 25. desember.
Tidligere har jeg brukt Quorn sin juleskinke, men nå som jeg ikke spiser egg lenger er ikke det aktuelt. Derfor ble jeg ganske glad da jeg så at Astrid och Aporna har sin egen variant.



Astrid och Aporna er et av mine favorittmerker når det gjelder veganske "remakes" av mat med animalsk opphav. Da vi var på sommerferie i Danmark tidligere i år, var vi en tur i København hvor A&A har sin egen butikk. Helt ærlig ga det meg litt lyst til å studere i København, om enn bare for å kunne handle der hver uke, men det virker som et dårlig grunnlag å basere så store livsvalg på. Frem til A&A lager sin egen butikk i Trondheim får jeg bestille på nett, eller ta turen over grensa når muligheten byr seg.
Uansett, så gleder jeg meg til å smake på disse chice vinterbullarna. Pakken er uåpnet enda, i motsetning til sjoklademelken som allerede er drukket opp. Jeg fant ut at den kanskje burde spares til frokosten på førstedag, som er min mors favorittstund i hele jula. Snakker om frokost, så leker jeg med tanken på å lage et innlegg om vegansk pålegg. Det er noe av det jeg personlig syntes har vært vanskelig, for det er så mye rart som skjuler seg i forskjellige ting. Som knuste lus i syltetøy. Veldig ekkelt og unødvendig. Så ja, se opp for den. Kanskje det kommer senere i uka, det er jo helt sikkert flere som trenger påleggtips i jula.



I Strømstad plukket jeg også opp denne pølsetingen, som jeg håper er litt lik falukorv. Det var en av mine store favoritter da jeg var barn; falukorv med sylteagurk og majones. Jeg overlever helt fint uten, men hvis det fungerer... herregud.

Nei, nå må jeg gi meg. Den lengste teksten på bloggen min kan jo faktisk ikke være meg som nerder over plantebaserte pålegg og rumpefri skinke heller.

Kommentarer

Populære innlegg