oppskrift | buddha bowl
(n). a bowl which is packed so full that it has a rounded "belly" appearance on the top, much like the belly of a buddha.
Med andre ord en kjempestor bolle med mat. Her er det, så vidt jeg vet, veldig få regler: du smeller sammen det du har lyst på. De beste variantene har en form for ris, korn eller pasta som base, og så flere forskjellige typer grønnsaker tilberedt på forskjellige måter, og en saus. Her er min, som består av couscous med sitron og persille, ovnsbakt flaskegresskar, gulrøtter, spinat, avokado, stekt sjampinjong, brokkoli og hummus. Det er kanskje unødig å si at jeg ikke klarte å spise alt på én gang, men jeg fikk en utrolig god lunsj dagen etterpå.
Hvis det er noe her du ikke liker, eller noe du heller ville hatt, er det bare å bytte ut. Det er jo faktisk det fineste med hele retten - du kan variere den nøyaktig slik du vil.
Ingredienser
2 porsjoner couscous
Olivenolje
200 gram flaskegresskar, med frø
2 gulrøtter
100 gram fersk spinat
1 avokado
50 gram sjampinjong
20 gram brokkoli, jeg bruker frossen
1 boks kikerter
Hvitløk
Sitronsaft
1 ts hvitløkspulver
Frisk koriander
Tørket persille
Salt og pepper
Slik gjør du
Forvarm stekeovnen til 225 grader. Del gresskaret i biter og fjern frøene (ta vare på disse). Ha gresskarbitene i en ildfast form, pensle litt olje over og ha rikelig med salt og pepper over. Gresskaret tåler en god del varme, så den kan godt stå i ovnen i 45 minutter.
Skyll gresskarfrøene, og stek i en varm stekepanne i et par minutter til de får farge. Ha skivet sjampinjong i panna, og dryss hvitløkspulver, salt og pepper over. Stek til soppen er gylden.
Skjær gulrøttene i strimler. Jeg liker disse best rå, så de kan du bare sette til side enn så lenge.
Hummusen lager du enkelt av kikerter på boks. Skyll kikertene og ha i en bolle med ett fedd hvitløk, litt salt og pepper, masse frisk koriander og to spiseskjeer olivenolje. Mos med en stavmikser, og smak til om du trenger mer krydder.
Tilbered couscousen etter henvisning på pakken. Ha i et par spiseskjeer sitronsaft og en håndfull tørket persille, og bland godt sammen.
Kok brokkolien i et par minutter rett før servering. Ha en liten klatt rapskokos eller annet vegansk smør over.
Skjær avokadoen i biter rett før servering slik at den ikke blir brun.
Så er det bare å ha alt i bollen. Som regel legger du tingene i små "hauger", slik at du kan se alt du har, men det er ingen regel som sier at du må dette heller. Hvis du ikke bryr deg så mye om det estetiske, kan du legge alt i bollen etterhvert som det blir ferdig - og så bare hive innpå med alt du orker med en gang. Hvis du derimot skulle ha lyst til å dandere maten litt, anbefaler jeg å legge couscousen i bollen først, og så ha grønnsakene på toppen.
Med andre ord en kjempestor bolle med mat. Her er det, så vidt jeg vet, veldig få regler: du smeller sammen det du har lyst på. De beste variantene har en form for ris, korn eller pasta som base, og så flere forskjellige typer grønnsaker tilberedt på forskjellige måter, og en saus. Her er min, som består av couscous med sitron og persille, ovnsbakt flaskegresskar, gulrøtter, spinat, avokado, stekt sjampinjong, brokkoli og hummus. Det er kanskje unødig å si at jeg ikke klarte å spise alt på én gang, men jeg fikk en utrolig god lunsj dagen etterpå.
Hvis det er noe her du ikke liker, eller noe du heller ville hatt, er det bare å bytte ut. Det er jo faktisk det fineste med hele retten - du kan variere den nøyaktig slik du vil.
Ingredienser
2 porsjoner couscous
Olivenolje
200 gram flaskegresskar, med frø
2 gulrøtter
100 gram fersk spinat
1 avokado
50 gram sjampinjong
20 gram brokkoli, jeg bruker frossen
1 boks kikerter
Hvitløk
Sitronsaft
1 ts hvitløkspulver
Frisk koriander
Tørket persille
Salt og pepper
Slik gjør du
Forvarm stekeovnen til 225 grader. Del gresskaret i biter og fjern frøene (ta vare på disse). Ha gresskarbitene i en ildfast form, pensle litt olje over og ha rikelig med salt og pepper over. Gresskaret tåler en god del varme, så den kan godt stå i ovnen i 45 minutter.
Skyll gresskarfrøene, og stek i en varm stekepanne i et par minutter til de får farge. Ha skivet sjampinjong i panna, og dryss hvitløkspulver, salt og pepper over. Stek til soppen er gylden.
Skjær gulrøttene i strimler. Jeg liker disse best rå, så de kan du bare sette til side enn så lenge.
Hummusen lager du enkelt av kikerter på boks. Skyll kikertene og ha i en bolle med ett fedd hvitløk, litt salt og pepper, masse frisk koriander og to spiseskjeer olivenolje. Mos med en stavmikser, og smak til om du trenger mer krydder.
Tilbered couscousen etter henvisning på pakken. Ha i et par spiseskjeer sitronsaft og en håndfull tørket persille, og bland godt sammen.
Kok brokkolien i et par minutter rett før servering. Ha en liten klatt rapskokos eller annet vegansk smør over.
Skjær avokadoen i biter rett før servering slik at den ikke blir brun.
Så er det bare å ha alt i bollen. Som regel legger du tingene i små "hauger", slik at du kan se alt du har, men det er ingen regel som sier at du må dette heller. Hvis du ikke bryr deg så mye om det estetiske, kan du legge alt i bollen etterhvert som det blir ferdig - og så bare hive innpå med alt du orker med en gang. Hvis du derimot skulle ha lyst til å dandere maten litt, anbefaler jeg å legge couscousen i bollen først, og så ha grønnsakene på toppen.
Kommentarer
Legg inn en kommentar